![circulaire economie](https://www.onderhoudplus.nl/wp-content/uploads/sites/7/2021/07/pexels-min-an-1230157-1024x668.jpg)
Het oplossen van de mis-match tussen het vrijkomen van en de vraag naar materialen is noodzakelijk. Door het uitvoeren van renovaties, transformaties en sloop van vastgoed, komen er op grote schaal producten en grondstoffen vrij. Deze stromen verlaten de bebouwde omgeving om elders veelal laagwaardig verwerkt te worden. Tegelijkertijd is er vanuit de vastgoedsector een enorme vraag naar producten en grondstoffen om te kunnen renoveren, transformeren en nieuw te bouwen. Het is onvoorstelbaar dat deze twee stromen elkaar in de praktijk nauwelijks lijken te ‘raken’. Dat kan anders en het is ook noodzakelijk om het anders te doen. Er gaat immers veel waarde verloren op de lineaire manier. De milieubelasting is bovendien fors en uiteindelijk zullen we onvoldoende grondstoffen uit de aarde kunnen halen om ons welvaartsniveau te kunnen handhaven. Het cluster Urban Mining van JAJO (de groep van bouwspecialisten waar OnderhoudPlus onderdeel van uitmaakt) ontwikkelt circulaire oplossingen om de genoemde mis-match op te lossen.
Dit cluster realiseerde samen met partners al een mooie reeks aan product- en systeeminnovaties in relatie tot circulair (ver)bouwen. Voor grote stromen vrijkomende materialen en grondstoffen uit ontmantelingswerkzaamheden zijn nieuwe mogelijkheden gevonden. Door het maken van nieuwe verbindingen, nieuwe samenwerkingsvormen en heel gerichte investeringen in technologische oplossingen. Natuurlijk promoten zij ook demontabel bouwen, cradle to cradle producten en onderschrijven zij de noodzaak om meer verantwoordelijkheid bij producenten van producten te leggen. Toch ziet dit cluster het als hun missie om oplossingen te vinden voor de enorme hoeveelheid producten en grondstoffen die al zijn toegepast in de gebouwde omgeving. Immers, het is niet verstandig om die waardevolle voorraad ‘af te schrijven’.
We geloven in een Circulaire Economie als het nieuwe economisch model. Voor ons is het geen nieuwe duurzaamheidshype. Circulair is beter en kan nu al concurreren met lineair als het gaat om het hoogwaardig hergebruik en up-cyclen van producten en grondstoffen die uit gebouwen vrijkomen bij renovatie, transformatie en sloop.
Wij maken onze circulaire ambitie niet het probleem van iemand anders. Het cluster Urban Mining is gewoon begonnen met het realiseren van deze ambitie en hoopt door het bieden van oplossingen zoveel mogelijk vastgoedeigenaren te mogen helpen.
Dat begint met een heldere belofte: “Als wij uw ontmantelingsopgave mogen uitvoeren dan is dat met zekerheid niet duurder, het duurt niet langer, het is veel leuker en meer circulair.” Wij investeren dus in de circulaire aanpak waarin we een grenzeloos vertrouwen hebben.
Onderdeel van deze aanpak is dat we een gecontroleerde ontmanteling van materialen en grondstoffen uitvoeren om zoveel mogelijk waarde te behouden (oogsten) en een zo goed mogelijk uitgangspositie te krijgen om er weer nieuwe producten van te maken (hergebruik of upcycling).
Met partners maken ze nieuwe producten en creëren ze nieuwe bedrijfsmodellen, zodat ze een heel concreet assortiment kunnen aanbieden aan de markt. Door deze regierol over dit totale proces is het cluster bovendien in staat ook sociaal een aanzienlijke impact te realiseren. Ze creëren (nieuwe) banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bieden de realisatie van deze SROI-oplossingen concreet aan aan de markt. Zo maken ze nieuwe grondstof-kringlopen en dragen ze bij aan een inclusieve economie. Zonder subsidie, zonder meerkosten, maar met bravoure, creativiteit en ondernemerschap. Zo dragen we ons steentje bij aan het mogelijk maken van een circulaire economie en daar krijgen we ongelofelijk veel energie van!