Geplaatst op 18 juni 2024

Het afgelopen halfjaar heeft OnderhoudPlus samen met andere onderhoudsbedrijven hard gewerkt aan de totstandkoming van het handboek ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’. Dit handboek vol inspiratie voor woningcorporaties om meer met biobased materialen te doen, werd op 6 juni jl. tijdens een kennisevent op de Hogeschool Utrecht gelanceerd. We spraken met Judith Doorn, manager Duurzaamheid, over haar ervaring als deelnemer van de koplopersgroep biobased alternatieven.

Bij dit initiatief van OnderhoudNL – ondersteund door Building Balance – zijn 23 onderhoudsbedrijven betrokken. Judith: “We wisten elkaar tijdens de sessies te inspireren, waardoor er mooie ideeën ontstonden. Samen weet je veel meer en kun je ook grotere stappen maken. Zo hebben we een longlist opgesteld van biobased materialen en ideeën voor toepassing hiervan. Uit deze longlist is een lijst ontstaan met toepassingsmogelijkheden die direct inzetbaar zijn, omdat de materialen beschikbaar zijn en de toepassing hiervan al getoetst is.”

LCA-data
Deze direct toepasbare opties zijn verder uitgewerkt op onder meer kosten, toekomstig onderhoud en ongemak voor de bewoner bij vervanging. Daarnaast hebben Alba Concepts en Aveco de Bondt de milieu-impact, zoals de CO2-uitstoot en CO2-opslag, van de biobased alternatieven ten opzichte van de traditionele keuzes in kaart gebracht. Zij maken hiervoor onder andere gebruik van LCA-data (LevensCyclusAnalyse). Al deze kengetallen zijn opgenomen in het handboek, zodat men op basis hiervan een weloverwogen keuze kan maken voor materiaalgebruik.

Kennisdeling
“Ik vond het echt mooi om te zien dat er al best veel biobased alternatieven beschikbaar zijn in de markt. Met behulp van dit handboek kan deze kennis breed gedeeld worden, waardoor het hopelijk op korte termijn ook breed toegepast gaat worden”, laat Judith enthousiast weten. Helaas zijn er voor de spouwmuur wat minder alternatieven voorhanden, omdat je hierbij rekening moet houden met vocht. Hiervoor is dan ook niets opgenomen in het handboek. Judith: “Hoewel ik denk dat kurk en/of BioFoam hiervoor een goede biobased oplossing zou kunnen zijn. Als je samenwerkt met professionele verwerkers en/of leveranciers, loop je met biobased materialen sowieso niet meer risico dan wanneer traditionele materialen worden toegepast.”

Biobased alternatieven aanbieden
Het handboek is op het kennisevent goed ontvangen door de vele aanwezige woningcorporaties en gemeenten. “Enthousiasme over het handboek alleen zal echter niet het verschil gaan maken”, stelt Judith. “Opdrachtgevers zullen het toepassen van biobased materialen nu ook echt moeten gaan uitvragen. Het handboek helpt om eventuele angst hiervoor weg te nemen. Het laat zien dat er genoeg bewezen professionele middelen en materialen beschikbaar zijn en je dus niet aan het experimenteren bent. Daarnaast hoeven wij als onderhoudsbedrijf natuurlijk niet ‘op ons gat’ te blijven zitten wachten totdat die uitvraag komt. Wij kunnen proactief alternatieven aanbieden die passen bij de ambities van de opdrachtgever.”

Subsidiemogelijkheden
En hoe zit het met het kostenplaatje? “Biobased materialen mogen nu dan nog wel duurder zijn, maar ze bieden zoveel voordelen! Denk aan de gezondheid van de bewoners en het comfort. Daarnaast kun je gebruikmaken van subsidiemogelijkheden en andere stimuleringsmaatregelen. Ook deze vind je terug in het handboek.”

Biobased renoveren
OnderhoudPlus gaat biobased materialen in ieder geval toepassen bij de renovatie van 12 woningen in Bussum. Dit project van opdrachtgever de Alliantie wordt uitgevoerd volgens het RE-DO renovatieconcept. RE-DO is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende JAJO-bedrijven, waaronder OnderhoudPlus, Revolve en New Horizon. “We starten hier in oktober mee. Een mooi pilotproject waarmee het standaard toepassen van biobased producten hopelijk weer een stap dichterbij komt”, sluit Judith af.

Interesse?
Interesse in biobased verduurzamen van jouw projecten? We gaan graag samen met jou aan de slag! Het succes van biobased materialen hangt immers af van de gezamenlijke inzet van woningcorporaties en onderhoudsbedrijven. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Interesse in het handboek ‘Biobased verduurzamen van bestaande bouw’? Download het hier.

Delen