Geplaatst op 08 januari 2024
Judith Doorn, manager Duurzaamheid, neemt namens OnderhoudPlus deel aan de koplopersgroep die zich buigt over de inzet van biobased alternatieven bij woningrenovaties. Bij dit initiatief van OnderhoudNL – ondersteund door Building Balance – zijn 23 onderhoudsbedrijven betrokken. We spraken met Judith over haar rol in dit project.
“We hebben samen bekeken wat veelvoorkomende verduurzamingsingrepen zijn bij woningen. Voor deze ingrepen gaan we in werkgroepen onderzoeken welke opties er zijn om deze uit te voeren met biobased materialen en wat ervoor nodig is om ze in de praktijk toe te kunnen passen”, legt Judith uit. Het doel van OnderhoudNL is om lokale ketens op te starten ‘van land tot pand’: om de plant op de akker zo efficiënt mogelijk als materiaal toe te passen in woningen. Denk daarbij aan gewassen als vlas, hennep, stro of olifantsgras. De focus ligt hierbij op materialen waarvan grote hoeveelheden worden verwerkt en die dus een forse bijdrage kunnen leveren aan circulariteit en CO2-reductie.
Ingrepen
In een eerste bijeenkomst op 3 november 2023, zijn de volgende ingrepen vastgesteld waarmee de koplopers aan de slag gaan:
Breed draagvlak
Judith maakt onderdeel uit van de werkgroepen ‘Vloerisolatie begane grond’ en ‘Voorzetgevels en gevelbeplating’. De komende periode gaat zij hiermee aan de slag, samen met de duurzaamheidsmedewerkers van andere betrokken onderhoudsbedrijven. “Op 19 januari presenteren we de eerste bevindingen in een tweede bijeenkomst van OnderhoudNL. Alle deelnemers nemen dan ook een opdrachtgever vanuit een woningcorporatie mee om meer bekendheid te genereren met biobased materialen en om een breed draagvlak te creëren. Doel is om de hele keten mee te krijgen, zodat daadwerkelijk diverse woningen biobased verduurzaamd gaan worden. Dit past perfect binnen de missie van JAJO om samen de cirkel te sluiten”, laat Judith weten.
Technische en biologische kringloop
Als manager Duurzaamheid is dit één van de projecten waar Judith mee bezig is binnen het onderwerp circulariteit. Ze legt uit: “De circulaire economie bestaat uit twee kringlopen: de biologische en de technische kringloop. Producten in de technische kringloop zijn gemaakt van steeds schaarser wordende fossiele grondstoffen. Ze moeten dus zó ontworpen en toegepast worden dat ze lang meegaan en telkens opnieuw hergebruikt kunnen worden. De biologische kringloop houdt in dat je gebruikmaakt van producten van de boer of uit het bos. Natuurlijke grondstoffen die je na gebruik kunt composteren. Hieronder vallen dus de biobased materialen.”
Op de hoogte blijven van de duurzame stappen die OnderhoudPlus neemt? Volg onze LinkedIn-pagina.
Afbeelding van Building Balance (Hennep)