Geplaatst op 24 oktober 2024
Na een dienstverband van 24 jaar bij OnderhoudPlus gaat Wim van der Hagen per 1 november aanstaande genieten van zijn pensioen. Gedurende zijn carrière als projectleider heeft Wim aan talloze projecten gewerkt waar hij met trots op terugkijkt. In dit interview deelt hij zijn grootste uitdagingen en de veranderingen in de bouwsector.
Wim begon zijn loopbaan in de onderhoudsbranche direct na het afronden van zijn bouwtechnische opleiding in 1978. Na twee andere werkgevers kwam hij bij OnderhoudPlus terecht. “Ik werd gebeld door de toenmalige directeur met de vraag of ik bij OnderhoudPlus wilde werken. Ik was toen 45 jaar en dacht: als ik nog een keer wil switchen, moet ik het nu doen! En dat heb ik gedaan. En nu, 24 jaar later, is de tijd voorbij gevlogen, mede dankzij mijn geweldige collega’s die ik zeker zal missen.”
Van A tot Z
Wat Wim het meest waardeerde aan zijn functie, was de veelzijdigheid ervan. Van opnames en calculaties tot werkvoorbereiding, inkoop en begeleiding. “Ik vind het fantastisch om te zien hoe het hele proces verloopt en om het eindresultaat te zien ontstaan. Ik wil daar gewoon van A tot Z bij zijn.” Ook het contact met klanten, leveranciers, onderaannemers en collega’s vindt hij erg leuk. Samen bekijken waar men tegenaan loopt bij de realisatie van een project en hoe dit opgelost kan worden.
Positief resultaat
Dit speelde ook een grote rol bij zijn grootste uitdaging: een groot project in Tilburg waarbij vijf architecten betrokken waren. Dit project omvatte een grote variatie aan huur- en koopwoningen en later ook een appartementencomplex. “De grootste uitdaging was om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik heb talloze gesprekken gevoerd met alle partijen gedurende de vijf jaar dat we daar werkten. Maar uiteindelijk was iedereen tevreden over het eindresultaat en hebben we ook nog een mooie marge behaald.” En dat was voor Wim bij elk project weer het doel: opleveren volgens planning, tevreden klanten en een positief resultaat.
Trots op energetische verbeteringen in Venray
Wim is het meest trots op een project in Venray, waar energetische verbeteringen aan 120 portieketagewoningen in tien blokken werden uitgevoerd, waardoor het energielabel verbeterde van C naar A+. “De bewoners waren hier natuurlijk heel blij mee, want hun energiekosten werden bijna nihil,” legt Wim uit. De woningen kregen onder andere nieuwe balkons en kozijnen. “De balkondeur zat oorspronkelijk in het midden, maar ik stelde voor om deze helemaal links te plaatsen, zodat de bewoners optimaal gebruik konden maken van hun balkon. En zo is het ook uitgevoerd. Ik krijg daar echt energie van, meedenken over hoe zaken beter kunnen met tevreden klanten en bewoners tot gevolg. Ik rijd nog weleens langs dit project en het zorgt nog steeds voor een grote glimlach op mijn gezicht!”
Trots is hij ook op het project Frederik Hendrikkazerne in Vught. “In 1976, toen dienstplicht nog verplicht was, zat ik in het legeringsgebouw daar. Datzelfde gebouw heb ik vele jaren later getransformeerd tot 65 appartementen.”
Terug naar de doorzonwoning?
In de afgelopen 24 jaar is er veel veranderd in de branche. Traditioneel metselwerk met kalkzandsteen maakt steeds meer plaats voor prefab-constructies en biobased materialen worden vaker toegepast. Ook de wet- en regelgeving is enorm veranderd. “Er zijn veel strengere regels bijgekomen. Toen ik bijvoorbeeld een bestaand gemeenschapshuis ombouwde tot woningen, moest onderzocht worden of er niet teveel verkeersgeluiden waren en of er geen beschermde diersoorten in de omgeving voorkwamen. En er moest een stikstofberekening worden gemaakt. Deze extra regels kosten veel tijd en drijven de prijzen op, wat niet bevorderlijk is voor de toch al hoge woningnood.” Als bouwman in hart en nieren zal Wim ook na zijn pensioen de ontwikkelingen in de branche blijven volgen. “Misschien gaan we wel terug naar de doorzonwoningen van de jaren ’60, waar je de keuze had tussen type A en B, om de bouw te versnellen en zo de woningnood terug te dringen,” lacht Wim.
Wims legacy
Eén ding is zeker: de vele gebouwen waar Wim samen met collega’s aan heeft gewerkt, blijven nog vele jaren staan. Daar kan hij met trots op terugkijken!
Peter Renkens, regiodirecteur OnderhoudPlus regio Zuid, voegt toe: “Na jaren van toegewijd vakmanschap en uitstekende samenwerking, nemen we afscheid van een collega die altijd verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn projecten. Zijn bijdrage en inzet hebben een blijvende impact gehad op ons team en de resultaten die we samen hebben bereikt. We wensen hem een welverdiend pensioen toe en bedanken hem voor zijn onvermoeibare inzet en professionaliteit.”
Wim, hartelijk dank voor je inzet en enthousiasme de afgelopen 24 jaar! Nu op naar de golfbaan 😉