Geplaatst op 09 januari 2024
OnderhoudPlus heeft samen met andere JAJO-dochterbedrijven de Renovatiechallenge van woningcorporatie de Alliantie gewonnen. Dit jaar gaan we als pilot 12 woningen in Bussum Zuid op een circulaire manier renoveren volgens ons nieuwe RE-DO renovatieconcept. De sociale huurwoningen worden waardevol gerenoveerd, met biobased en herbruikbare materialen, minimale CO2-uitstoot en met als resultaat een verbetering van label E naar A++.
Woningcorporatie de Alliantie wil niet alleen woningen renoveren, maar ook verduurzamen. Ze wil namelijk in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Niet bij het gebruik van de woningen, maar ook niet bij het bouwen en renoveren van woningen. Om dit doel te kunnen halen is gekozen om circulair te gaan renoveren. De Alliantie: “We kunnen natuurlijk verduurzamen zoals we gewend zijn: door het plaatsen van zonnepanelen, de woningen van het gas te halen en door te isoleren. Maar het CO2-probleem lossen we daar niet mee op. Bij de huidige werkwijzen komt alsnog een hoop CO2 vrij. De materialen die we hiervoor inzetten, zijn namelijk (nog) niet CO2-neutraal geproduceerd.” In een zoektocht naar partners voor een nieuwe manier van verduurzamen, lanceerde de Alliantie een Renovatiechallenge.
Integrale visie op verduurzamen
“Deze challenge was een groot succes! De 36 inzendingen waren van een zeer hoog niveau, dus we moesten echt tijd nemen om het beste idee te kiezen”, laat de Alliantie enthousiast weten. Hieruit zijn zes partijen geselecteerd om een pitch te geven. Hierin kregen partijen niet alleen de tijd om hun idee te presenteren, maar ook om verdere vragen te beantwoorden en dieper op de inhoud in te gaan. Na een pittig keuzeproces is het RE-DO renovatieconcept van OnderhoudPlus, Revolve, Janssen de Jong Bouw en New Horizon als beste oplossing uit de bus gekomen. “Zij hebben de challenge gewonnen vanwege hun integrale visie op verduurzaming door maximaal biobased producten te gebruiken en te sturen op carbon based design. En dat met een ontzettende snelle doorlooptijd waarbij de bewoners ‘maar’ drie dagen overlast hebben. De kosten zijn vergelijkbaar met een traditioneel verduurzamingstraject en er is genoeg potentie om verder op te schalen”, licht de Alliantie hun keuze toe. “Nu we een winnaar hebben, begint het werk pas echt. We gaan nu een bouwteam vormen en het concept gezamenlijk verder uitwerken.”
Waardevol renoveren met RE-DO renovatieconcept
RE-DO gaat uit van circulair renoveren vanuit meervoudige waarde. Het succes hangt samen met hoe we omgaan met mensen, gemeenschappen en het milieu. We denken vanuit een strategie die breder naar waardecreatie kijkt, dus niet puur financieel, maar ook toekomstbestendig. Hiervoor gebruiken we het zes waardenmodel. Dit is een geïntegreerde strategie die aansluit op ESG-doelen en gaat uit van onder andere:
Daarnaast passen we een aantal klimaatadaptieve en natuurinclusieve oplossingen toe rond de woningen, zoals het plaatsen van nestkasten en het aanplanten van nieuw groen. Zo creëren we een groene leefomgeving en compenseren we CO2.
Fotobijschrift: (van links naar rechts) Alma Krug, Karel Kalis, Guido Beijer en Tom van der Horst.