Geplaatst op 24 november 2021
Aan de Marktstraat in Hoensbroek renoveert OnderhoudPlus in opdracht van Woonpunt 121 seniorenappartementen. Huurders zijn blij dat hun woningen energiezuiniger en comfortabeler worden. Tegelijkertijd zien de grotendeels oudere bewoners op tegen de werkzaamheden. Lawaai, stof en werklui over de vloer. Tijdelijk geen gebruik kunnen maken van hun eigen keuken, badkamer en toilet. Dat alles kan stress opleveren. Daarom zet Woonpunt onze bewonersbegeleidsters in. Het is hun taak bewoners waar mogelijk te helpen en hun zorgen weg te nemen. Hoe ze dat doen, leest u hier!
Bewonersbegeleidsters Karin Hilverda en Sharon Steegh van OnderhoudPlus hebben vaker met dit bijltje gehakt. Sharon: “Wij zijn het aanspreekpunt voor bewoners. Ze krijgen van ons duidelijke uitleg over wat er gaat gebeuren en kunnen bij ons terecht met hun vragen. Ook bespreken we wat de renovatie betekent voor hun persoonlijke situatie. We luisteren goed en nemen hun wensen en zorgen serieus. Die verwoorden we naar de technische mensen, zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij de uitvoering.”
Investeren in persoonlijke relatie
“Gezien de hoge leeftijd van de bewoners communiceren we niet digitaal”, vervolgt Karin. “In plaats daarvan hebben we een map gemaakt waarin in heldere taal staat uitgelegd wat ze kunnen verwachten. Tijdens een uitgebreid kennismakingsgesprek nemen we de inhoud van de map door. We stellen dan veel vragen om een goed beeld te krijgen van hun persoonlijke situatie. Zo komen we achter de knelpunten. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat bewoners zelf gedeeltes van hun woning vrij maken voor werkzaamheden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je 90 jaar bent en geen kennissen of familie meer hebt? En hoe moet het als je bent aangewezen op zuurstof of naar het ziekenhuis moet? Dat soort vragen zijn bij deze doelgroep echt geen uitzondering.”
Goede en veilige oplossingen
De opgehaalde knelpunten bespreken Karin en Sharon tweewekelijks in het overleg met het sociaal team. Daarin zitten ook technische mensen van zowel ons als van Woonpunt. Karin: “Voor elk probleem proberen we een goede en veilige oplossing te vinden. Waar mogelijk betrekken we familieleden en zorginstellingen. Daarnaast kunnen onze collega’s ondersteuning in de woning bieden bij zaken die bewoners zelf niet voor elkaar krijgen, zoals het verschuiven van een kast. Woonpunt heeft hiervoor budget gereserveerd.”
Koffie en een koekje
Waarover maken bewoners zich de meeste zorgen bij deze renovatie? Sharon: “Vooral over hun mooie, dierbare spulletjes. Ze zijn bang voor beschadigingen met al die vreemden die rondlopen in hun woning.”
“Ook het kabaal moet je niet onderschatten”, vult Karin aan. “Dat valt echt niet mee. We doen ons best het leuker te maken voor bewoners. Zo kunnen ze tijdens het spreekuur in de modelwoning hun verhaal kwijt onder het genot van een kopje koffie en een koekje. Zo kan renovatie ook leiden tot meer onderling contact.”
Een vak apart
Niet bij alle renovaties wordt gewerkt met bewonersbegeleidsters. Woonpunt doet dit vooral bij ingrijpende renovatieprojecten voor kwetsbare doelgroepen. Karin: “Er komt veel bij kijken. Zo maken we bijvoorbeeld dagkalenders in jip-en-janneketaal, nieuwsbrieven, bewonersboekjes en verstrekken informatie na de oplevering. Dat alles moet een eenduidig en duidelijk verhaal zijn, zodat mensen weten waar ze hun handtekening onder zetten.”
“Woonbegeleiding bij dit soort projecten is heel arbeidsintensief”, beaamt Sharon. “Het moet écht prioriteit hebben, je doet het er niet even bij.”
Cadeautje
Bewoners waarderen de inzet van Karin en Sharon. Zelf beleven ze ook veel plezier aan dit project. “De sfeer onderling is goed”, zegt Karin. “Op alle fronten werken we fijn samen en weten we elkaar te vinden. Bovendien worden de woningen heel mooi, daarmee maken we écht het verschil.” Sharon eindigt: “Je ziet dat bewoners heel zuinig zijn op hun woning en hun spullen. Ze genieten ervan dat het nu extra wordt opgeknapt. Dus ondanks de overlast zien ze de renovatie toch als een cadeautje!”